Allergenenbeleid
Zonder Meer Gebak beschikt over een keuken waar GEEN producten binnenkomen die (sporen van) gluten en melk (kunnen) bevatten.
Andere allergenen worden benoemd indien deze in onze producten zitten of wanneer er wordt vermeld dat er sporen van allergenen in de producten zitten. Het is van belang om bij de bestelling altijd te melden als er allergiën zijn ook als deze niet wordt vermeld in de ingrediëntenlijst op onze website. Zo kunnen wij onze best doen om kruisbesmetting te voorkomen en onze werkvolgorde hierop aan te passen.
Wij houden ons aan de richtlijn kruisbesmetting van de FNLI – CBL – NVWA – versie april 2024.
Het risico op kruisbesmetting kan niet worden gekwantificeerd, omdat tot op heden er nog geen monster-, lucht- en allergenen onderzoeken hebben plaatsgevonden.
Als er toch zorgen of vragen omtrendt allergenen zijn kunt u altijd contact met ons opnemen via de telefoon, email, contactformulier of via onze socials.
Zie hieronder ons risico-beheersplan met betrekking tot allergenen.
2.1 Risico
Gluten of melk in producten.
2.1 Beheersmaatregel 1
Geen producten kopen waar in de ingrediënten “sporen van melk/gluten” op staat
2.1. Beheersmaatregel 2
Bij risico-producten altijd kiezen voor producten met het Nederlandse keurmerk glutenvrij of lijst van goedgekeurde producten vanuit de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).
2.1 Beheersmaatregel 3
Recepten gebruiken met veganistische producten i.p.v. zuivelproducten.
2.1 Beheersmaatregel 4
Alle ingrediënten van alle ingekochte producten worden bijgehouden in de onlinedatabase.
2.1 Beheersmaatregel 5
Producten nogmaals controleren of etiket overeenkomt met de database voordat product wordt vervaardigd. Indien nodig wordt database bijgewerkt. Als producten nu wel sporen van gluten of melk bevatten volgens etiket van product dan worden deze producten NIET meer gebruikt en zal er gezocht moeten worden naar een vervangend product, hierop worden alle lijsten weer bijgewerkt.
2.1 Bewijs
- Per bestelling wordt bijgehouden welke ingrediënten uit welke batches van welke leverancier er het product zijn ingegaan. Dit leggen we vast in een aparte map.
- Standaard recepten voor standaard assortiment, hiervan zijn ingrediënten weergegeven op de product pagina's.
- Stickers op de verpakkingen bij bezorgde bestellingen, deze sticker wordt op de doos geplakt met een kopie sticker in eerdergenoemde map.
- Online database van producten
- Lijst veilige producten NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging)
- Horeca Alliantie Glutenvrij (nog afwachtende op de audit)
3.1 Risico
Risico van kruisbesmetting van gluten/melk
3.1 Beheersmaatregel 1
Het gehele proces van inkoop tot verpakking vindt plaats in een afgesloten ruimte waar geen glutenbevattende producten of melkproducten binnen komen.
3.1 Beheersmaatregel 2
Producten worden alleen klaargemaakt in vormen/bakken die niet in contact zijn geweest met gluten- en/of melkproducten. Huis en bedrijf zijn gescheiden.
3.1 Beheersmaatregel 3
Materiaal wordt schoongemaakt in een aparte vaatwasser waarin nooit objecten die in aanraking zijn geweest met gluten/melkproducten zijn gewassen.
3.1 Beheersmaatregel 4
Keuken en vaatwasser worden gereinigd voor, tijdens en na het gebruik van de keuken.3.1 Bewijs
- Schoonmaaklijst zoals aangeleverd door Horeca Stichting Nederland
- Aparte opslag van goederen/middelen voor de bakkerij vs privé.
- Regelement gebruik bakkerij voorzien van instructies voor het betreden van de bakkerij, denk aan verplicht handenwassen, haarnetje, werkkledij.
6.3 Risico
Product komt in contact met gluten/melk bevattende producten tijdens transport
6.3 Beheersmaatregel 1
Al het gebak wordt ingepakt en dichtgeplakt voor dit wordt afgegeven aan de vervoerder.
6.3 Beheersmaatregel 2
Vervoerder gaat zorgvuldig om met het transport van de goederen.
6.3 Beheersmaatregel 3
Producten worden voorzien van extra sticker waarin wordt gewaarschuwd dat dit gaat om producten die niet in contact mogen komen met producten die gluten en/of melk bevatten. Producten worden in aparte kratten vervoerd.
6.3 Bewijs
- Verpakkingsmateriaal
- Stickers op verpakkingsmateriaal
- Overeenkomst vervoerder
- Voorwaarden op de website.